Bra mat – en liten guide

Att äta bra är väl något som alla borde göra. Dock är det många som av olika anledningar inte gör det, på grund av att man kanske tycker att det verkar jobbigt, tråkigt eller helt enkelt saknar kunskap. Av den anledningen har vi här satt ihop en liten guide på hur man på ett enkelt sätt kan äta både gott och nyttigt.

organic-food

Utgångspunkten när det kommer till att äta rätt är att man ska få i sig mer av frukt och grönt och mindre av det dåliga som till exempel kakor, läsk och fet mat som till exempel kött. Ett bra tips om man har svårt att få i sig grönsaker och frukt är att inkludera dessa i rätterna istället för ha de som tillbehör vid sidan av.

Genom att göra mycket grytor där grönsaker och frukt utgör basen och kött, bönor, linser eller ärter är mer av tillbehör kan man höja sitt intag av grönsaker radikalt. Dessutom kommer maten att bli mycket trevligare att titta på när den innehåller mer grönsaker. Man äter ju som bekant inte bara med munnen utan också med ögat.

Så kallad ”supermat” är något som allt fler talar om och som sägs vara lite extra nyttig, på grund av högt näringsinnehåll och liknande. Genom att äta ”supermat” som till exempel havre, blåbär, bönor, broccoli, apelsin, pumpa, spenat samt soja minskar man risken att drabbas av en rad olika sjukdomar, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

Ett bra tips om man vill äta bra är förstås att välja ekologiska varor och produkter, som det numera finns ett stort utbud av i de flesta större matbutiker. Numera går att det hitta det mesta i ekologisk form, från frukter och grönsaker till kött och mjölk.