Kom igång med cykelträningen

Cykling är en utmärkt träningsform som allt fler fått upp ögonen för de senaste åren. Om du själv har funderat över att börja cykla för att få motion vill vi här ge dig några tips så du kommer igång på rätt sätt och skapar en rutin så du inte faller av träningen strax efter du börjat.

Skaffa rätt cykel

Rätt cykel är ju först och främst en som passar din längd. Men det handlar även om vilken typ av cykling du tänkt ägna dig åt. Du behöver till exempel olika cyklar beroende om du bara tänkt cykla på landsvägar eller om du hellre ger dig ut på skogsstigar eller liknande terräng. Utbudet är idag väldigt stort men som nybörjare behöver du ju inte köpa några av de absolut dyraste modellerna för att kunna börja.

Skaffa rätt pedaler

Som du kanske redan vet följer det inte med pedaler till alla cyklar. Vilket beror mycket på att du ska själv kunna välja om du vill använda klassiska pedaler eller de för riktiga cykelskor. Dessa skor och pedaler har en fästanordning som bättre fokuserar kraften i benen vid trampet. Det kan kännas underligt i början då du inte bara kan lyfta foten från pedalen som du kanske är van vid. Men det är också något du ganska snabbt kan vänja dig vid.

Börja lugnt

Ett väldigt vanligt misstag när det kommer till träning av många former är att folk försöker hitta sin maxnivå på en gång. Detta ökar risken för skador av olika slag. En bättre metod är att medveten ta det lugnare än du vet att du klarar av för att förbereda kroppen gradvis för den ökade belastningen. Cykla lugnt och sansat en vecka eller två och börja sedan sakta men säkert trappa upp intensiteten.