Populära träningsformer

Väldigt många håller som vi vet på med olika typer av träning och motion, det har man gjort i alla tider. Däremot så har sättet vi tränar på förändrats med åren. Vi tar en kortare resa i träningens utvecklingshistoria.

Gymmet – förr och nu

hantelnGym är troligen den allra vanligaste formen av motion och träning i Sverige. Men det ska sägas att så har det faktiskt inte alltid varit. Att folk tränar i sån stor utsträckning idag är ett resultat av samhällets utveckling. För det första, går vi tillbaka 30-40 år i tiden så motionerade folk inte riktigt överhuvudtaget i samma utsträckning. Innan någon nu knäpper mig på näsan så ska jag förklara.

För 30-40 år sedan så arbetade folk i en helt annan utsträckning med sådant som var mycket mer fysiskt krävande. Man skulle kunna säga att förr så gjorde man bort sin motion redan under dagen på jobbet och behövde för hälsans skull inte motionera extra efteråt. Idag är det i stor utsträckning stillasittande arbeten och således så behöver man motionera innan eller efter jobbet, vilket leder oss till nästa punkt.

Gymmets metamorfos

Gymmen idag ser helt annorlunda ut än vad de som eventuellt fanns på 70- och 80-talet, ja bitvis 90-talet också. Tidigare så var ett gym mer eller mindre det som idag kallas för till exempel ”friviktsrummet” på ett modernt gym. Det innebär alltså fria vikter i form av hantlar och skivstänger, samt ställningar där man kunde använda sin egen kroppsvikt att träna med. Dessa gym finns på sina håll givetvis kvar, men i moderna gym så är det oftast uppdelat i olika avdelningar. Friviktsgymmet finns kvar i liknande tappning men oundvikligen med lite uppdaterat utbud av saker. Förutom detta så finns ofta ett rum för rehabiliteringsträning där träningsmaskinerna är gjorda för att man ska kunna träna skonsamt om man har någon typ av skada eller förslitning.

Något som börjar komma mer och mer på moderna gym är redskap för en form av multiträning som kallas för Crossfit. Crossfit är en kombination av både styrketräning och konditionsträning. Man utför olika typer av funktionella övningar under hög intensitet. Således så får man all nödvändig träning förpackat i ett pass. På gymmet finns nästan alltid även en avdelning för uppvärmning och konditionsträning. Löpband, motionscyklar, roddmaskiner och så vidare. Det som traditionellt var motion som utfördes utomhus finns nu möjlighet att även göra inomhus. Som om det inte vore nog nu slänger vi väl med ett rum för stretching och möjlighet till yoga också!