Säker i vinter

shutterstock_144682469

Vintersäkerhet sträcker sig över flera områden. Denna årstid kan vara full av olyckor och skador om man inte förbereder sig och är försiktig. 

Fallskador

Den här vintern har ännu inte gett mycket snö i stora delar av landet, istället får vi tampas med regn och risken för blixthalka om regnet fryser till.

För att undvika fallskador ska man alltid bära med sig broddar i handväskan eller i bilen. Om man märker att det är halt ute, trä på broddarna och gå säkrare. Med broddar som ger fäste både bak och fram på foten är det nästan omöjligt att halka.

Första hjälpen

Under denna mörka tid sker det många bilolyckor med vilt, gångare och cyklister. Lär dig första hjälpen för din och dina medmänniskors skull. Det är en vikt aspekt av god hälsa och säkerhet.

Vägsäkerhet

Du som promenerar efter mörkrets inbrott ska alltid bära reflexer. Ha gärna med dig en reflexväst vart du än går. Om det hinner blir mörkt innan du kommer hem, ta på västen och du syns bättre. Går du ut med hunden ska denne också ha en reflexväst.

Du som kör bil ska se till att vinterdäcken klarar av väglaget och är i gott skick. Håll extra utkik vid vägkanter efter vilt och kör lite långsammare när du närmar dig övergångsställen eftersom alla gångare har inte reflexer på sig och tänker inte på hur dåligt de syns i mörkret.