Smaker från Mexiko

mexikansk_mat_375796381

Det mexikanska kökets traditioner är mycket varierande och de olika delarna av landet tillreder maträtter av nyttiga produkter som råkar finnas i trakten. Kända och populära även hos oss är fyllda grönsaker och tortilla det vill säga majsplättar som fylls med fräscha grönsakssalsor, guacamole och kött.

Vid den mexikanska kusten äter man massor av fisk och skaldjur så som chevice och grillade kräftor. I de norra delarna avnjuter man mera kötträtter så som höna, gris och lamm samt även nötkött som serveras som fyllning till tortilla.

Ofta är inte den mexikanska maten så starkt kryddad som många tror eftersom mexikanerna vet hur man kan balansera smaken. Det finns olika starka paprika och chilisorter allt från milda till starka och från torkade till rökta. Den absolut starkaste chilin är Habanero-chilin.

Nationalmaten

Nationalmaträtten har man döpt till Poblano som är en tjock mörkbrun sås som innehåller mängder med olika chilin men där den brännande känslan dämpas ned av bland annat frukter och choklad.

De duktiga husmödrarna har format av den världskända tortillan en mäktig rätt, Chilaquiles, där man använder överbliven tortilla genom att strimla den i bitar och steka dem i en härlig salsa eller guacamole tillsammans med cheddarost.

Smakernas färgprakt

Det mexikanska köket är väldigt lätt att älska då matkulturen i landet är avslappnad, mustig och den samlar hela familjen. Maten innehåller nästan alltid bönor och linser, lök, vitlök, paprika, tomat, lime, chili och ibland även kaktus. Exotiskt och nyttigt eller hur? Det vanligaste kryddan är koriander men man använder även avokadoblad som krydda. Ofta kan man känna smaken av kanel, nejlika och ingefära och som pricken på i:et den suraste frukten i världen, tamarindens syra.

Även gott och sött

Till eftermiddagskaffet njuter man i Mexiko av det starka mexikanska kaffet eller en himmelsk kakao. Man äter ofta olika sorters pudding, söta bakverk och choklad och naturligtvis mycket frukt så som mango, granatäpple, melon och så vidare.